Kilka dni temu przygotowałam dla Was wpis o dobroczynnym wpływie wody z cytryną na organizm człowieka. Wtedy też wspomniałam o tym, że niektórych produktów nie wolno razem łączyć i obiecałam, że jeszcze kiedyś poruszę ten temat. Obietnicy dotrzymuję.

Istnieje kilkanaście produktów spożywczych, których nie należy razem łączyć, choć bardzo dobrze smakują w takim zestawieniu. Dzisiaj objaśnię kilka z nich – te najczęściej spotykane.

Dlaczego herbata z cytryną jest niezdrowa?

Nie łączymy herbaty z cytryną, ponieważ w ten sposób dochodzi do powstania szkodliwych związków, które mogą powodować poważne problemy zdrowotne – np. chorobę Alzheimera. Herbata i cytryna to takie połączenie, które bardzo często stosujemy w okresie jesienno-zimowym, aby uchronić się przed infekcją lub wyleczyć przeziębienie. Gorący napój rozgrzewa nasze ciało, a cytryna wspomaga w walce z chorobą, ponieważ zawiera sporą dawkę witaminy C. Trzeba jednak pamiętać, że wlewając cytrynę do gorącej wody niszczymy większość witaminy C, więc lepiej zrobić to dopiero wtedy, jak już napar lekko ostygnie.

Herbata z cytryną szkodzi!

Herbata z cytryną nie jest dobrym połączeniem, jeśli jest gorąca, a w kubku pozostają fusy. Dlaczego? Przyczyna jest prosta. W herbacie występują związku aluminium, które zawarte są w fusach, a podczas parzenia herbaty w niewielkiej ilości przedostają się do naparu. W tej formie nie są dla nas szkodliwe, ale jeśli dodamy do tego cytrynę, która w wysokiej temperaturze doprowadzi do powstania (już przyswajalnego przez nasz organizm) cytrynianu glinu, to wtedy będzie to niebezpieczne. Cytrynian glinu odkłada się w różnych tkankach powodując spustoszenie w organizmie.

Pomidor z ogórkiem – szkodliwy pomysł na sałatkę

Kolejnymi produktami spożywczymi, których nie wolną łączyć są pomidory i ogórek. Tutaj nie chodzi już o powstawanie szkodliwych związków, a raczej o tracenie właściwości odżywczych. Zamiast ogólnie twierdzić, że jedząc sałatkę ogórkowo-pomidorową doskonale dbamy o własne zdrowie, lepiej zastanowić się, czy rzeczywiście tak jest. Naukowcy podkreślają, że w takiej sałatce jeden składnik jest zagrożeniem dla wartości odżywczych drugiego. Jak myślicie, który? Odpowiedź brzmi: ogórek. To właśnie ogórek zawiera askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C zawartą w pomidorze. W związku z tym spożywanie takiej sałatki ma niewiele wspólnego ze zdrowiem, ale na pewno jest bardzo przyjemne dla naszych kubków smakowych. Decyzję, czy warto zrezygnować z takiego lekkiego posiłku, oczywiście pozostawiam Wam.

sandwich-avocadoblt

Kolejnym zestawem spożywczym, który jest bardzo popularny, ale szkodliwy, jest połączenie ogórek + biały ser. Niestety należy tego unikać, ponieważ kwasy zawarte w pomidorze reagują z wapniem, tworząc szkodliwe kryształki, które najczęściej odkładają się w stawach. Jedząc biały ser z pomidorem raz na jakiś czas na pewno sobie nie zaszkodzimy, ale jeśli jest to jednym z naszych ulubionych dań, to warto się zastanowić, czy jest w tym jakiś sens.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *