Zatrucia pokarmowe mogą występować nawet kilka lub kilkanaście razy w roku. Główną ich przyczyną jest spożycie źle przygotowanego, starego lub zarażonego bakteriami pokarmu. Do zatrucia pokarmowego mogą również doprowadzić pewne alergie pokarmowe oraz uwarunkowania osobnicze, czyli genetyczne nietolerancje pewnych pokarmów.

Zatrucie pokarmowe – objawy

Zatrucia pokarmowe utrudniają codzienne funkcjonowanie, a często prowadzą również do całkowitego, kilkudniowego wyłączenia z życia. Najczęściej objawiają się biegunką, wymiotami, bólem brzucha, osłabieniem. Może temu towarzyszyć również gorączka, dreszcze i nadmierne pocenie się.

Zatrucia pokarmowe nie zawsze są związane tylko ze spożyciem zatrutych lub ciężkich pokarmów, często są wynikiem przyjęcia niektórych leków, które nie są tolerowane przez dany organizm lub zostały zażyte w zbyt dużej ilości.

Ile trwa zatrucie pokarmowe?

Zatrucie pokarmowe powinno trwać nie więcej niż 3 dni. Jeżeli po tym czasie dolegliwości nie ustępują, nawet podczas stosowania domowego leczenia, to należy udać się do lekarza. Przyczyną zatrucia pokarmowego mogą być też wirusy i bakterie.

brzuch_bol_kobieta_sofa_shutterstock_208369801

Zatrucie pokarmowe – co można jeść?

Chorzy bardzo często nie mają ochoty na jedzenie, choć wiedzą, że powinni coś zjeść, by zyskać siłę do walki z chorobą. Jedynymi produktami, które są bezpieczne w trakcie zatrucia pokarmowego, są biszkopty, sucharki, woda i ugotowany biały ryż. Jeżeli zatruciu towarzyszy również biegunka to od drugiej doby choroby można wprowadzić gotowaną marchewkę, która ma właściwości przeciwbiegunkowe.

Po 3-4 dniach leczenia należy spróbować wprowadzać do diety lekki wywar warzywny i warzywa gotowane. Jeżeli te produkty nie spowodują nasilenia lub powrotu dolegliwości, to należy rozszerzyć jadłospis o kolejne produkty, począwszy od gotowanego mięsa z kurczaka lub indyka (bez skóry), poprzez produkty mączne, aż do surowych warzyw i owoców.

Zatrucie pokarmowe – leczenie

Leczenie zatrucia pokarmowego powinno polegać na tym, by w początkowej fazie choroby nie hamować odruchu wymiotnego, który ma na celu oczyszczenie organizmu z pokarmu lub substancji, która doprowadziła do tego zatrucia. Po pewnym czasie można zastosować leki przeciwbiegunkowe, Smectę, elektrolity. Należy pamiętać, by pić jak najwięcej wody i wspomnianych elektrolitów, by zapobiec odwodnieniu organizmu. Jeżeli zatruciu pokarmowemu towarzyszy gorączka, to można przyjąć leki przeciwgorączkowe.

Zatrucie pokarmowe trwające dłużej niż trzy dni wymaga konsultacji lekarskiej. Ta reguła nie dotyczy przypadków, w których jest ono na tyle silne, że chory zwraca każdy przyjęty łyk wody – wtedy do lekarza należy się udać od razu. To samo dotyczy sytuacji, w której gorączka przewyższa 39 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *